Beise laftet hytte?

Har du en laftet tømmerhytte til fjells eller til skogs? Se hvor fint det blir når du beiser tømmerveggene. Her er tips til utvendig behandling av laftet tømmer.

  Jotun beis av laftet tømmerhytte

Tømmer fortjener godt vedlikehold!

Laft er en gammel og god håndverkstradisjon, særlig dersom det er snakk om handlaft. I dag er det større behov for å behandle laft enn det var for eldre, originale tømmerhus, som ble bygd med malmfuru, ofte blinket ut for bruk til laftehus flere år i forveien. Beis er anbefalt behandling av laftet tømmervegg, og gir dessuten mange fine og tradisjonsrike fargevalg for tømmer. 

Se fargekartet for TREBITT oljebeis

Godt, gammelt håndverk

Laftede bygg kan stå i hundrevis av år. I gamledager hadde de god konstruksjonskunnskap, lært over tid, som gjorde at de bygde på en måte som gjorde at fukt og vann kunne renne vekk fra bygningskroppen. Husene tålte vær og vind. Med årene er det blitt flere og enklere byggemetoder med laft, og ikke alle er like gode. Tømmer er særlig utsatt for fukt og råte. Et bygg med laftet tømmer lever lenger når fuktigheten holdes vekk fra skjøter og lafteknuter.

Jotun beis av laftet tømmerhytte

Beis fremhever tømmeret

Trebitt Oljebeis er spesielt utviklet for at den levende strukturen i treet skal komme til sin rett. Trebitts oljer trenger godt inn i treverket og bevarer det naturlige vakre utseende. Oljene hindrer fuktopptak og reduserer oppsprekking. Tips! Gjør alltid et prøveoppstrøk på riktig underlag for å sikre at fargen er slik du ønsker. Underlagets utgangsfarge og treets sugeevne vil påvirke fargens utseende. Beis trenger godt inn i treverket og har pigmenter som beskytter mot sola.

 

Jotun beis av laftet tømmerhytte

Impregnering av lafteknuter og overganger

Lafteknuten er spesielt utsatt, og et punkt det er lurt å være spesielt nøye med. Buk Jotun impregnering for treverk før du begynner å beise. Impregneringen er fargeløs og gir behandling og sikkerhet for å redusere risiko for råte.

– Trebitt råtebeskytter ved ekstra gode inntreningsegenskaper, men på spesielt utsatte områder er det fornuftig med kjemisk råtebeskyttelse i tillegg. Bruk derfor Jotun Impregnering for treverk før du går på med Trebitt Oljebeis på disse områdene, råder Egil Holm, Teknisk Service i Jotun.

– For endeved på stokken kan det bli mye oppsug av vann. Her er det lurt å mette opp for å hindre vanninntrengning, forklarer Holm. Han anbefaler å grunne endeved med Visir klar, vått i vått. Dersom du metter opp med beisen, tilfører du mye pigmenter og får kraftigere farge. Ved å grunne med Visir Klar, unngår du store fargeforskjeller i forhold til veggen.