Malingsguide

Her får du en innføring i det helt grunnleggende – hvilken maling bør du bruke i de forskjellige rommene.

Det er lett å ”gå seg vill” i malingsjungelen – i grunningssystemer, malingstyper, glansgrader, maling for vegg, maling for tak.. for våtrom, panel – eller var det betong? Forvirret? Fortvil ikke, det er ikke så vanskelig å finne fram i jungelen som du tror!

Malingsguide  – hvilken maling bør du bruke hvor?

Hva skal jeg male med på steder det blir veldig varmt – f.eks. ildsted?
Mange opplever at muren drysser, og dette har nok ofte mer med muren å gjøre, enn malingen. De fleste akrylmalinger tåler nemlig temperaturer opp mot 70-80°C, og egner seg derfor fint til bruk på f.eks. ildsteder, brannmurer og innsatspeiser. Mur skal derimot ikke grunnes med vanlig grunning, vi anbefaler i stedet å bruke et billigere produkt som Jotaplast 07 – før det males med akrylmaling.

Hva skal jeg male med i våtrom?
Malingen på for eksempel badet utsettes for ekstra mye fuktighet, og dette stiller ekstra krav til malingen som brukes. Derfor bør du her bruke LADY Våtromssystem, som består av våtromssparkel, våtromsgrunning, våtromstapet og våtromsmaling.

Jotuns våtromssystem kan kun brukes på underlag som gips, mur, puss og betong. Dersom du har ubehandlet panel på badet, kan du beise med LADY Pure nature, og lakke over med Trestjernes matt gulvlakk. Dette gjør veggen bedre rustet til å takle fukt. Det samme gjelder for taket. Dersom du ønsker en heldekkende maling, kan du bruke Jotun Kvist – og sperregrunning før du topper med LADY Supreme Finish. Dersom du skal male behandlet panel, må du vaske, slipe ned og male med LADY Supreme Finish.

Malingsguiden

Den beisede veggen har: to strøk LADY Pure Nature 9041 Drivved, og de resterende skyggepanelkledde veggene er malt med LADY Supreme Finish i fargen LADY 9915 Morgendis. Skjenken er malt i LADY 4062 Klassisk blå.

Malingsguiden

Hvilken maling er best for møbler?
Skal du male møbler, er det greit å vite at de fleste møbler allerede er behandlet på en eller annet måte.

Malingsguiden
Fargen som er brukt på kommoden er LADY 10429 DISKRET. Panelveggen bak er malt med LADY Supreme Finish Silkematt i fargen LADY 10341 KALK.

 

Alle møbler som skal males, bør vaskes med f.eks. Jotun spesial wipes, slipes og toppes med LADY Supreme Finish (to strøk).

Mal furukommoden lekker.

Hva skal jeg bruke på vinduer/dørkarmer:
Det er viktig å avfette karmer og dørblader før du maler (uavhengig av om de er behandlet eller ikke), her kan du f.eks. bruke rødsprit. Årsaken er at dører og karmer ofte er satt inn med en type voks som gir malingen dårlig heft, denne voksen forsvinner når du vasker.

Etter du har vasket, sliper du over – før du maler med LADY Supreme Finish. Dette er en maling med veldig god utflyt, og er derfor fin å påføre med pensel. Malingen er også ekstremt slitesterk, og derfor spesielt godt egnet for dører/ karmer – som utsettes for mye slitasje.

Malingsguiden

Hva skal jeg male gulvet med?
LADY Pure nature er godt egnet for transparent behandling av gulvet. Lakk over med Trestjerners gulvlakk matt, for en slitesterk overflate.

Hva skal jeg male tak-ess plater med?
Disse må først vaskes, deretter grunnes med Jotun Universal heftgrunn. Det er alltid en risiko for at noen av fragmentene fra platene kan gå gjennom filmen, derfor bør det legges på et lag med Jotun Kvist- og Sperregrunning, for å hindre dette. Mal deretter over med LADY tak 02.

MDF plater:
Samme behandling som panel – både behandlede- og ubehandlede plater. Platene kan inneholde ting som kan gå gjennom malingen, f.eks. limstoffer, barkprodukter etc. Derfor er det viktig å bruke Jotun Kvist- og Sperregrunning før du maler med f.eks. LADY Supreme Finish eller andre malinger beregnet for panel.

Hva skal jeg male med på fliser?
Vi anbefaler å ikke male fliser, da malingen ofte får dårlig heft.

Hvordan velge riktig glansgrad?
I denne filmen får du tips til hvordan du kan velge riktig glansgrad:

Dersom du ikke finner svarene du lurer på i denne malingsguiden, finner du det aller meste på jotun.no, der kan du også chatte med maleeksperter. For mer inspirasjon og farger kan du ta en titt på LADY Inspirasjonsblogg.